Kezdő varróként lehet, hogy megoldhatatlan feladatnak találod az asztalterítő beszegését. Szeretnéd, hogy olyan szép egyenes legyen a varrás, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva? Minden lehetséges! Megtudod varrni! Csak kövesd az alábbi lépéseket!

Első lépésként mérd meg az asztalod szélességét és hosszúságát, ezt rajzold fel egy papírra. Minden oldalra számolj lelógásnak egy arasznyit, kb. 20 cm-t, ezt is rajzold hozzá. Majd mind a négy oldalhoz adj hozzá 2-2 cm varrás ráhagyást. Miután összeadtad a szélességi méreteket és külön a hosszúsági méreteket megkapod milyen széles és milyen hosszú anyagra van szükséged.

Második lépés az anyag előkészítése varráshoz. A pamut tartalmú textileket be kell avatni, mert az első mosás után összemennek. Ez lehet akár 5-10 cm méterenként, ezt az anyag vásárlásnál még hozzá kell számolni. Nem csak hosszában, de széltében is összemehet. Én már jártam úgy nem is olyan régen, hogy a méterárú boltban azt mondták tiszta műszál, nem kell avatni. A megvarrt 40×40 cm-es díszpárna huzatok az első mosás után 38×38 cm-ek lettek. Én azt mondom bármit varrsz az anyagot először mosd ki, később ne érjen meglepetés. Fajtától függ, hogy a teljes száradás előtt vagy utána vasaljuk.

Harmadik lépés az anyag színén illanó tollal, vagy szappannal az anyag szélétől, azzal párhuzamosan 2 cm- re mind a négy oldalon húzunk egy vonalat. Ennek a vonalnak mentén felvasaljuk a széleket, ez lesz a felhajtás. vonal.

Negyedik lépés az anyag szélét a a vasalt vonalhoz igazítva duplán behajtjuk, gombostűzzük.

Kezdő varróként érdemes lefércelni, hogy pontos, szép legyen a varrás. A sarkokat mindenképpen precízen kell elrendezni, behajtogatni. A varrógép hajlamos nyújtani az anyagot, ráncokat képezve. Amíg kellő gyakorlatra teszünk szert addig érdemes a fércelésre rászánni az időt.

Ötödik lépés talp szélesen, oda-vissza varrással indulva, nagyobb öltéshosszal körbe varrjuk a felhajtott szélt, majd a végén oda-vissza varrással fejezzük be. Így nem bomlik ki a varrat.

Hatodik egyben befejező lépés, a felvarrás levasalása és már helyére is kerülhet a terítő!

Ugye nem is volt olyan nehéz?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

* Kérjük az elküldés előtt fogadd el az Adatvédelmi szabályzatunkat

*

Elfogadom