Alsópáhokon 2019 június végén megrendezett alkotótáborának záró napján az Asztalosfabrik meghívásának eleget téve varró kézműves foglalkozást tartottam a tábor résztvevői számára.

Olyan témát kellett választani, amit 20 nő különböző varrástudás birtokában együtt tud készíteni varrógép használata nélkül.

Egy vászon szatyor díszítésére esett a választásom, ami az első öltéstől az utolsóig kézi varrással készül.

Nagyon szép és különleges minták ezek a kalapos lányok, sok-sok szép színű és mintájú textil igazán egyedi kivitelezést tesz lehetővé.

Izgalommal készültem erre a napra, sablonokat rajzoltam, másoltam, tűt, cérnát, jelölő tollat, gombostűt, csipkét, szalagot, gombot, flízt, megannyi színes pamutvásznat készítettem össze.

A lányok, asszonyok többsége lelkes kíváncsisággal kísérte figyelemmel amíg kipakoltam, elrendeztem az alapanyagokat.

“-Vajon mi lesz ezekből?”

Készítés lépései a következőek:

  • A egyik sablont körbevágva a szatyorra helyezzük és körbe rajzoljuk. Ez a vonal lesz a felvarrás vonala, erre a vonalra varrjuk fel az egyes alkatrészeket.
  • Még egy sablont készítünk külön-külön megrajzolva minden alkatrészt az előzőről, a takart részeket is felrajzolva. Ezután kivágjuk az alkatrészeket.
  • Minden részt felrajzolunk egy-egy textília színére, majd azokat 0,5-0,7 cm varrásráhagyással kiszabjuk.
  • Minden alkatrészt kiszabunk varrásráhagyás nélkül vékony flízből is. Ez adja a kép struktúráját, térbeli megjelenését.
  • A flízt az egyes alkatrészek fonák oldalához fogjuk és rögzítjük.
  • Innen kétféleképpen lehet tovább haladni:
  • A; Az egyik lehetőség, hogy az egyes alkatrészekre szabott varrásráhagyást visszahajtjuk és leférceljük. Így maga a felvarrás könnyebben megy majd, hiszen nem kell gyakran hajtogatni az anyagot.
  • B; Másik lehetőség a flízt rögzítjük a vászonhoz, majd folyamatos szélhajtogatás mellett varrjuk fel az alkatrészeket.
  • Először a legalsó alkatrészekkel kezdjük a munkát (ez a cipő), majd a test következik,(amire előzőleg felvarrtuk a kötényt), majd a kalap (amire előzőleg felkerült a csipke, gomb), a kezek, majd a lufi és a lufi tartó zsinór zárja a sort.

Elképzelhetőnek tartom így első olvasásra nehéznek tűnik a megvalósítás. Tény ez a kézi varrás igényel némi gondos előkészítést, de garantálom a végeredmény megéri a befektetett energiát.

A képek magukért beszélnek, lelkes munka, vidám hangulat, sok apró öltés, remek szín és minta kombinációk kerültek ki a szorgos kezek alól!

Köszönöm figyelmedet!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

* Kérjük az elküldés előtt fogadd el az Adatvédelmi szabályzatunkat

*

Elfogadom