Manapság sok szó esik arról, hogy földünket elborítja a szemét, melynek nagy része műanyag. Ezek nem bomlanak le, felhalmozódnak, szennyező, pusztító hatásuk van. Ennek a nagy tömegű műanyag szemét jelentős részének újra termelődését csökkenthetjük egy kis odafigyeléssel, a mindennapjainkba beépített tudatos gondolkodással.

Mire gondolok konkrétan?

Élelmiszer vásárlásaink jelentős részét megtervezzük, fel tudunk készülni arra, hogy mibe csomagoljuk az ömlesztett és darab árút. A zöldség, gyümölcs, pék árú zömét műanyag zacskóba csomagoljuk, haza érve kipakolunk, a zacskó a kukába vándorol.

Ezzel nap-nap után jelentős mennyiségű szemetet termelünk!

Miért is?

Kényelemből, lustaságból, vagy csak egyáltalán nem gondolunk bele?

Egy szép napon magam is arra a felismerésre jutottam, felhagyok a sok műanyag zacskó használatával. Helyette inkább újra használható, mosható textil zacskókat készítettem, és ezekkel járok bevásárolni.

A textil zacskókat függöny anyagból varrtam, a felső részük pamut vászon, ahol az összehúzó zsinór gyakori használata miatt nagyobb az igénybe vétel. Azért esett a választásom a függöny anyagra, mert átlátszó, a boltban az eladó pontosan látja mi van benne.

Egy-egy textil zacskó súlya elenyésző, így az árú súlyának lemérésekor sem jelent anyagilag számottevő költséget. Megvarrásához nem kell túl komoly varrástudomány. Ha tudsz egyenesen varrni és néhány munkaműveletet egymás után elvégezni, már nyert ügyed van!

Mindig van otthon egy kis maradék anyag, kinőtt, elhasználódott ruhadarab, ami pont megfelelő, arra hivatott, zacskóként élje második életét.

Hogyan kell neki állni?

Gondold ki a méretét. Pl. 25×35 cm. Minél kevesebbet kelljen varrni, hosszanti vagy keresztben lévő oldal mentén félbehajtott anyagból szabd ki, 1-1 cm varrásráhagyást hozzászámolva. Ha van tisztázó programod vagy géped , könnyen eldolgozhatod a zacskó vágott széleit. Ha nincs ilyen tisztázási lehetőséged akkor használd a francia varrást.

A francia varrás lényege, hogy először a színén varrjuk össze az anyagot, majd keskenyre vágjuk a varrásráhagyás, utána a visszáján kell összevarrni az oldalakat.

A zacskó felső részére varrj pamutvászon csíkot, duplán hajtott anyagból, itt készítsd el a zsinórházat. Olyan zsinórt érdemes belefűzni, ami műszálas, könnyen, gyorsan csússzon a zacskó szájának ki-be húzásakor. Tehetsz csak az egyik oldalra összehúzó zsinórt vagy akár mindkét oldalra is.

Ugyanezt megvarrhatod tisztán pamutvászonból is, attól függ, mit szeretnél, milyen módon használod majd a zacskókat.

A zacskók tárolására varrhatsz egy másik zsákot, neszesszert, de egyszerűen egyikbe beleteheted a többi zacskót. Így könnyen kezelhetővé válnak!

Ha már bevásároltál és öko zacskóba tetted a portékákat , már úgy ildomos, ha mindezt nem műanyag szatyorba teszed, hanem kosárba vagy textil szatyorba!

Ilyenkor szokott jönni a kifogás, mi is a gond ezzel? -JÓ, jó, értem, de hova tegyem a szatyrot… Nincs midig nálam…Elfelejtem magammal vinni… Útban van a táskámban…Sok helyet foglal… és még sorolhatnám!

Itt jön a képbe az esztétikus kivitelű, használat után gyorsan, könnyen összehajtható textil bevásárló szatyor. Kis méreténél fogva könnyedén állandó tartozéka lehet a táskádnak, hátizsákodnak, ez a probléma meg is oldódott.

Nyilván a kezdeteknél kicsit oda kell figyelni, hogy szokásoddá váljon mindig magaddal vinni az ökoszatyor, de idővel természetessé válik. Saját tapasztalatból állíthatom.

Meglátod magad is meglepődsz, amikor látod, hétről- hétre kevesebb műanyag szemetet teszel a szemeteskukába.

Környezetedben, családtagjaidnak, barátaidnak, munkatársaidnak ajánld ezt a lehetőséget vagy egyszerűen valamilyen alkalomra a környezet tudatosság jegyében ajándékozd meg őket ökozacskókkal, szatyorral.

Varrd meg őket, ha tudsz varrni!

Ennek hiányában szerezd be készítőktől!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Kérjük az elküldés előtt fogadd el az Adatvédelmi szabályzatunkat

*

Elfogadom