Szeretnél egy könnyed, egyszerűen megvarrható válltáskát készíteni? Nem igazán tudod hogyan is fogjál neki?

Segítek! Lépésről lépésre bemutatom hogyan is készül.

Egy nagyobb táska méreteit adom meg, a méreteken tetszőlegesen változtathatsz. A táska 40×40 cm, aljának mélysége 8 cm, vállpánt hossza 70 cm.

Ehhez a mérethez szabjál a külső résznek félbehajtott anyagból 1 x H:44 cm, SZ: 42 cm téglalapot /teljes hossz: 88 cm/, fülnek 2 x 70 cm hosszú és 12 cm széles téglalapot, bélés felső pántnak 2 x 42 cm széles és 5 cm hosszú téglalapot, belső zsebnek félbehajtott anyagból 1 x 30 x 15 cm téglalapot /kész méret 30 x 30 cm/. Bélésnek félbehajtott anyagból 1 x 40,5 hosszú, és 42 cm széles téglalapot /kész hossz. 81 cm/.

Ha mindezzel elkészültél indulhat a varrás!

Lépésről- lépésre!

Első lépés: A füleket először félbehajtva vasald le. Majd a széleket a vasalás vonalához behajtva szintén vasald le. Ezután a két vasalt szélt egymással szembe fordítva hajtsd össze.

Férceld le az összehajtott szél mentén, majd mindkét szélén 1-2 sorosan tűzd le, nagyobb öltéshosszal. Ügyelj a párhuzamos vonalakra és az egyenes varrásra.

Második lépés: A béléshez a zsebet színt színre hajtva gombostűzd össze, és talp szélesen varrd körbe, hagyj nyitva a hosszanti oldalon 10 cm-es nyílást / a jelölés között/ a kifordításhoz.

A zseb sarkait ferdén vágd kisebbre, kb. 2 mm-re a varrástól, vágd keskenyre a varrásárhagyást.

A zsebet kifordítva, sarkokat olló hegyével kiigazítva, a szabadon hagyott nyílást behajtva vasald le. A zseb felső szélét 1-2 sorban tűzd le.

A zsebet a bélés egyik szín oldalára lehetőleg közép tájra gombostűzd , majd két sorban keskenyen tűzd le. A varrat elejét és végét oda-vissza varrással erősítsd meg.

Ezután az egy nagy zsebből 2-3 kisebb zsebet tudsz alakítani függőleges tűzéssel /ilyenkor a zsebet hozzá kell varrni a béléshez/.

Harmadik lépés: A bélés felső részére szabott keskeny pántot varrd a össze a béléssel talp szélesen, a varrásráhagyást vasald a pánt irányába, azután a pánt széle felől keskenyen tűzd le,/ a varrásráhagyást is fogd varrásba/.

Negyedik lépés: Varrd össze a bélés egyik oldalát talp szélesen, és a máik oldalt is, kihagyva 15 cm nyílást a kifordításhoz. Majd vasald szét a varrásráhagyásokat.

Ötödik lépés: A sarok elkészítése. Ehhez a bélés oldalvarrását és az alja középvonalát igazítsd háromszög alakban, hogy a két vonal pont fedje egymást, tűzd össze, hogy ne tudjanak elmozdulni /így egy egyenlő szárú háromszöget kapsz/.

Majd az oldalvarrásra merőlegesen vonalzóval húzz 8 cm hosszú vonalat.

Ezen a vonalon varrjál végig, a varrat elejét és végét rögzítsd.

A varrásvonaltól kifelé 1 cm szélesen vágd le a sarkat. Ezt mindkét oldalon csináld meg. Ha készen vagy fordítsd ki a bélést /színe legyen kifelé/. Ha minden jól ment ilyen lesz.

Hatodik lépés: Következik a külső elkészítése. Tetszőleges helyre varrj csipkét, amit előzőleg szintén beavattál, vasaltál. A csipkét alsó és a felső szélén is varrd le, sőt a rövid oldalán is tűzd le, mert néha előfordul , hogy egyes részei kifordulnak. A csipkének sűrűbben szövött részén érdemes varrni, így biztosabban rögzíthető.

Hetedik lépés: Gombostűzd és varrd össze a táska oldalait, a varrásráhagyást vasald szét. Majd a bélésnél leírt módon készítsd el a sarkokat.

Nyolcadik lépés: A táska felső nyitott szélének középvonalától jobbra és balra is 6-6 cm-re gombostűzd a fül egyik szélét, fél talp szélesen tűzd le. Ügyelj arra, hogy a a fül ne legyen megcsavarodva.

Kilencedik lépés: Most következik a külső és belső rész összevarrása. Ehhez a külső részt fordíts úgy, hogy a színe legyen befelé, a füleket is tedd bele, a belső részt fordítsd színével kifelé. Tedd a bélést a külsőbe részbe és az oldalak varrásvonalait és a középvonalakat pontosan összeillesztve gombostűzd össze a két részt. Majd talp szélesen varrd össze, a varrásráhagyást vasald szét.

Így néz ki a varrásráhagyás szétvasalása előtt:

Tizedik lépés: A bélésen lévő kifordító nyíláson keresztül fordítsd ki a táskát, a sarkokat, széleket igazítsd el. Ha szeretnéd af első szélét tűzd le /praktikus, szebb lesz a használat során, nem fordul ki a széle/. Ha letűzöd a mágneszárat ezután tedd a felső pántba / a varrótalp a mágneszártól rendszerint nem fér el az utólagos tűzésnél/.

Tizenegyedik lépés: A bélésen lévő kifordító nyílást hajtsd be és kézzel, rejtett öltéssel varrd be, úgy az igazi! Vasald át a táskát és máris használhatod!

Ugye milyen jó, hogy elkészült!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

* Kérjük az elküldés előtt fogadd el az Adatvédelmi szabályzatunkat

*

Elfogadom