hogyan-varrjunk

Mivel többen jeleztétek, hogy kérnétek néhány tanácsot a varrással kapcsolatban, ezért összeírtam, hogy nagyjából hogy is néz ki a varrás. Hosszú évek tanulását, gyakorlását és tapasztalatát nyilvánvalóan nem tudom átadni, de ha még nem varrtál de van egy varrógéped és érdekel a varrás, az alkotás, akkor itt a kezdő lökés. 🙂 

Jó érzés valamit létrehozni a saját két kezünkkel, ilyen a varrás is. Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a lelkesedés és a varrógép mellé szükség van türelemre, kitartásra és precizitásra.
Ha úgy érzi valaki, mindezek ellenére szeretne varrni, a következőkben néhány praktikus jó tanáccsal igyekszem segítségére lenni.

Fontos a jó szabásminta

Kezdjük az elején. Ha megvan a szándék, legelőször szükség van egy jó szabásmintára. Ehhez számos forrásból hozzá lehet jutni, ott az internet, szabás-varrás magazinok, hobby újságok, ismerős stb..
Ezt a szabásmintát áttanulmányozva áttetsző zsírpapírra másoljuk át, minden jelölésével, később ezek fontosak lehetnek.

Jó minőségű anyagot válassz

A következő a jó anyag megválasztása, a lehetőségek korlátlanok. Még kevés gyakorlattal rendelkezőknek ajánlom, hogy 100 % pamut anyagot válasszanak, abból is a jó minőségűt. Nagyon fontos, felhasználás előtt meleg vízben beavatni az anyagot, mivel összemegy.

Még mindig nem varrunk…

A kivasalt anyagra a szálirány figyelembe vételével gombostűvel rögzítsük fel a szabásminta minden részét és rajzoljuk körbe. Ez lesz a varrás vonala, később ezen vonal mentén kell összevarrni a részeket.
Miután ezzel megvagyunk, körbe a mérőszalag segítségével rajzoljuk fel a varrás ráhagyást, ami többnyire 0,75 vagy 1 cm, attól függően milyen a varrógépünk talpa. Minden rajzolásnál elengedhetetlen a precíz, pontos mérés és munka. A textilre olyan eszközzel rajzoljunk aminek nyomát könnyen el tudjuk nyom nélkül távolítani. Néhány ötlet: elvékonyított szappan, vízben oldódó filctoll, írószerben kapható hőre illanó toll.

Rajzolás után a másodszor rajzolt vonal mentén éles ollóval vágjuk ki az egyes részeket. A darabokat a varrásirányra merőlegesen betűzött gombostűvel rögzítsük egymáshoz, anyag színét színre fordítva. Ilyenkor a varrásvonalak egymáson fekszenek.

Most kezdődhet a varrás

Miután kellően előkészítettük az alapanyagot kezdődhet a varrás. A gombostűket folyamatosan vegyük ki varrás közben. Fontos szem előtt tartani, hogy innentől kezdve a vasaló elengedhetetlen eszköz a varrógép mellett. Lépésről lépésre haladjunk és a varrásokat vasaljuk szét, egyes helyeken praktikus a varrásráhagyást vasalás után keskenyre vágni.

Amennyiben az első darabok nem hozzák a kívánt sikert, ne vegye kedvünket. Szem előtt kell tartani, hogy sok gyakorlatot és tapasztalatot igényel a varrás. A végén az elkészült munkadarab olyan örömet ad, mely megéri a befektetett időt, energiát. Amennyiben gyakrabban szeretnénk varrni praktikus ha egy füzetbe felírjuk az egyes tapasztalatainkat, később könnyen visszaolvasható. Az elkészült szabásmintákat gondosan tároljuk, később még jól jöhet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

* Kérjük az elküldés előtt fogadd el az Adatvédelmi szabályzatunkat

*

Elfogadom