hogyan-varrjunk

Mivel többen jeleztétek, hogy kérnétek néhány tanácsot a varrással kapcsolatban, ezért összeírtam, hogy nagyjából hogy is néz ki a varrás. Hosszú évek tanulását, gyakorlását és tapasztalatát nyilvánvalóan nem tudom átadni, de ha még nem varrtál de van egy varrógéped és érdekel a varrás, az alkotás, akkor itt a kezdő lökés. 🙂 

Jó érzés valamit létrehozni a saját két kezünkkel, ilyen a varrás is. Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a lelkesedés és a varrógép mellé szükség van türelemre, kitartásra és precizitásra.
Ha úgy érzi valaki, mindezek ellenére szeretne varrni, a következőkben néhány praktikus jó tanáccsal igyekszem segítségére lenni.

Fontos a jó szabásminta

Kezdjük az elején. Ha megvan a szándék, legelőször szükség van egy jó szabásmintára. Ehhez számos forrásból hozzá lehet jutni, ott az internet, szabás-varrás magazinok, hobby újságok, ismerős stb..
Ezt a szabásmintát áttanulmányozva áttetsző zsírpapírra másoljuk át, minden jelölésével, később ezek fontosak lehetnek.

Jó minőségű anyagot válassz

A következő a jó anyag megválasztása, a lehetőségek korlátlanok. Még kevés gyakorlattal rendelkezőknek ajánlom, hogy 100 % pamut anyagot válasszanak, abból is a jó minőségűt. Nagyon fontos, felhasználás előtt meleg vízben beavatni az anyagot, mivel összemegy.

Még mindig nem varrunk…

A kivasalt anyagra a szálirány figyelembe vételével gombostűvel rögzítsük fel a szabásminta minden részét és rajzoljuk körbe. Ez lesz a varrás vonala, később ezen vonal mentén kell összevarrni a részeket.
Miután ezzel megvagyunk, körbe a mérőszalag segítségével rajzoljuk fel a varrás ráhagyást, ami többnyire 0,75 vagy 1 cm, attól függően milyen a varrógépünk talpa. Minden rajzolásnál elengedhetetlen a precíz, pontos mérés és munka. A textilre olyan eszközzel rajzoljunk aminek nyomát könnyen el tudjuk nyom nélkül távolítani. Néhány ötlet: elvékonyított szappan, vízben oldódó filctoll, írószerben kapható hőre illanó toll.

Rajzolás után a másodszor rajzolt vonal mentén éles ollóval vágjuk ki az egyes részeket. A darabokat a varrásirányra merőlegesen betűzött gombostűvel rögzítsük egymáshoz, anyag színét színre fordítva. Ilyenkor a varrásvonalak egymáson fekszenek.

Most kezdődhet a varrás

Miután kellően előkészítettük az alapanyagot kezdődhet a varrás. A gombostűket folyamatosan vegyük ki varrás közben. Fontos szem előtt tartani, hogy innentől kezdve a vasaló elengedhetetlen eszköz a varrógép mellett. Lépésről lépésre haladjunk és a varrásokat vasaljuk szét, egyes helyeken praktikus a varrásráhagyást vasalás után keskenyre vágni.

Amennyiben az első darabok nem hozzák a kívánt sikert, ne vegye kedvünket. Szem előtt kell tartani, hogy sok gyakorlatot és tapasztalatot igényel a varrás. A végén az elkészült munkadarab olyan örömet ad, mely megéri a befektetett időt, energiát. Amennyiben gyakrabban szeretnénk varrni praktikus ha egy füzetbe felírjuk az egyes tapasztalatainkat, később könnyen visszaolvasható. Az elkészült szabásmintákat gondosan tároljuk, később még jól jöhet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Kérjük az elküldés előtt fogadd el az Adatvédelmi szabályzatunkat

*

Elfogadom